/Files/images/stornka_medsestri/14.png Меню для маленьких "Нехочух":

Правила органицазії харчування дітей у ДНЗ

У дитячому садку складається одне загальне меню для дітей у віці від 2 до 3 років і для дітей у віці від 3 до 6(7) років. Кожна дошкільна установа, по нормах Інституту харчування, має два сезонних меню: зимово - весняне та літньо - осіннє. Складаючи меню, як правило, на два тижні вперед, працівники кухні в дитячому садку враховують: добовий набір продуктів для кожної вікової групи; обсяг порцій; час приготування страв; норми взаємозамінності продуктів при приготуванні страв; норми втрат при холодній і тепловій обробці; дані про хімічний склад продуктів і страв.

Розробкою меню в дитячому садку займається цілий склад фахівців(медична сестра, комірник, шеф-кухар). При складанні денного раціону в першу чергу потрібно подбати про наявність у ньому головного будівельного матеріалу - білка. Джерела білка тваринного походження - м'ясо, риба, яйця, молоко і молочні продукти. З рослинних продуктів багаті на білок бобові, деякі крупи (гречана, вівсяна, пшоняна) і хліб.

Більшу частину жирів у добовому раціоні дитини повинні представляти жири тваринного походження. Вони містяться у вершковому маслі, вершках, сметані. Загальна кількість рослинних жирів становить не менше 15-20% від загальної кількості жиру в добовому меню дитини.

Рафіновані джерела вуглеводів - цукор, варення, мед, кондитерські вироби - не дуже корисні для дитини, але споживаються в дошкільному закладі з чітким дотриманням норм. Основну частину добової потреби дитини у вуглеводах потрібно задовольняти за рахунок крупи, хліба, макаронних виробів, і, найголовніше, овочів і фруктів. Останні містять ще й важливі для дитячого організму вітаміни, мінеральні солі, мікроелементи. Крім того, в овочах і фруктах є пектини, харчові волокна, клітковина, які благотворно впливають на процеси травлення. Масла й ароматичні речовини багатьох фруктів виділяють шлунковий сік і підсилюють апетит. Вони корисні дітям ослабленим, хворобливим, зі зниженим апетитом. Необхідно також включати в меню свіжу зелень петрушки, кропу, селери, а також цибулю і часник.

Деякі продукти дитина може вживати щодня - це молоко, масло, хліб, цукор, овочі і фрукти, м'ясо. Яйце можна давати через день, сир кисломолочний - через два дні по 110-115 гр., рибу два рази на тиждень по 110-115 гр.

У меню на щодень не повинні повторюватися блюда, подібні за складом. Наприклад, якщо в обід на перше готується суп із крупою або вермішеллю, то на гарнір варто приготувати овочі, а не кашу або макарони. Дітям пропонують салати із тушкованих овочів, фрукти, натуральні овочі, які стимулюють вироблення шлункового соку й підвищують апетит. Овочеві салати дають у невеликих кількостях, але регулярно, щоб виробити в дитини звичку вживати овочі.

Ще однією неодмінною умовою при складанні меню є дотримання вимог санепідслужби відносно заборонених продуктів і страв, використання яких може бути причиною виникнення в колективі шлунково-кишкових захворювань, інфекцій або харчових отруєнь. Крім того, особлива увага звертається на стан здоров'я персоналу, що працює на кухні в дитячому садку.

Кiлькiсть переглядiв: 15